2013. április 28., vasárnap

A világ leglátványosabb eseménye a Riói karnevál!



A világ leglátványosabb és talán legfergetegesebb karneválja a Riói, amely 19. század óta a szamba és a karnevál fővárosa.


A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik. Ekkor rendezik meg ugyanis a riói karnevált. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több, mint másfél kilométeres Sambadronon.

A karnevált gyakran a média alakítja át felvonulássá, vagy épp üzleti vállalkozássá, ám mindig is megmaradt az, aminek eredetileg is indul egy remek szórakozási esemény a Riói lakosok számára. Ez a karnevál ingyen van minden lakosnak és turistának, itt a jókedv a zene és a tánc kapja a fűszerepet.

Bár a karnevál a csillogásról és a pompáról szól, kevesen tudják, hogy az itt fellépő szamba táncosok gyakran a legszegényebb bádogvárosokból kerülnek ki. 1928 óta a karnevál leghíresebb attrakciója a szamba iskolát táncversenye ahol a 14 leghíresebb csoport mutatja be tánctudását.


Mindegyik csoport évről évre egy téma köré építi fel a jelmezeket, a táncot, és a zenét is. Egy iskola ezernyi táncossal 6-8 mozgó színpadon táncol, saját zenekarával, amely legtöbbször 200-400 dobosból áll.

Régen Rió főutcáján tartották a felvonulást, ám 1984 óta ezt a rendezvényt Sambodromóban tartják vasárnap estétől hétfő hajnalig.

Az elegáns Karneváli bálokat a Copacabana palotákban tartják, ahová legtöbbször csak a gazdagok kapnak meghívást, ám az utcán, napokon keresztül utcai zenekarok tucatjai húzzák a talpalávalót, amelyet bárki ingyen is meghallgathat.



Ebben az időszakban bármelyik utcasarkon vagy bárban részesei lehetünk a valódi Riói karnevál eseményeinek és ízelítőt kaphattunk az itteni lakosok vérpezsdítő zene és tánctudásáról. A karneválra minden évben több mint 800.000 turista kíváncsi, és több mint 50.000 rendőr vigyáz a biztonságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése