2013. április 28., vasárnap

Cave of Swallows - Fecskefészek barlang, a Sanctum film csodája



Napjaink egyik technikai csodája újra a mozikba vonzotta a plazma televíziók szolgáltatásain elkényelmesedett nézők tömegeit.
Az új 3D filmek olykor bizony egészen elképesztő látványvilágát igazán a természet adta lehetőségek kihasználásával tökéletesítik a rendezők, és az operatőrök, sokszor elgondolkozik az ember, hol van a Földön ilyen szép hely?
Az új háromdimenziós filmek egyike a Sanctum is elsősorban a látványvilágra épít (az Avatar film technikáját kapták kölcsön, de a látványvilágon túl ne számítsunk másra!), mi pedig azt gondoljuk, máris ott vagyunk Pápua Új-Guineán, az Esa’la barlangnál. Mindenki megcsodálja a hatalmas barlangot, a bázisugrást, és kezdődhet a film! A készítők azonban kicsit megtréfáltak minket, lássuk az igazi helyszínt!
Mexikó, San Luis Potosi, Cave of Swallows, vagyis a Fecskefészek barlang a bevezető helyszín! A helyiek által spanyolul Sótano de las Golondrinasnak is nevezett hely igazi természeti csoda. Nevét a falban fészkelő népes madárkolóniákról kapta. A madarak reggeli kirajzása önmagában is turistacsalogató látványosság, ám ezt megnézni nem is olyan egyszerű!
A barlang bejárata egy lejtős karsztfelületen helyezkedik el, ellipszis alakú, hozzávetőleg 49x62 méteres, szabadtéri, ún. gödör barlang. 1220 láb, vagyis 370 méteres mélységével ugyan csak 11.-ik a Földön, de környezete miatt az egyik leglátványosabb! Kialakulása a víz eróziójának köszönhető, első dokumentált feltárása 1966-ban történt meg, a környéken élők azonban ősidők óta ismerik.
A barlang hőmérséklete alacsony, az esőzések során bezúduló vízesések miatt bejárata körül vastag növényzet telepedett meg. A kúp alakú barlangba fentről úgy árad be a fény, mintha egy reflektorral világítanának le az égből, csodálatos fényviszonyokat teremtve. A barlang alján törmelékes a mészkő, rovarok, kígyók, skorpiók élnek itt, de guanó is bőven megtalálható a félhomályban. A lezúduló vizet egy repedésen át víznyelő vezeti el, amely további, kb. 510 méteres mélységbe vezet.

A barlang igazi élővilágát a madarak alkotják, ezek többnyire fehér galléros fecskék, és zöld papagájok (periquillo quila). A madarak a barlang oldalán lépcsőszerűen kialakult mélyedésekben fészkelnek, jól védett helyen.


Minden reggel csapatokban szállnak fel, repülő körökben, míg el nem érik a barlang száját. Esténként nagy a tülekedés a bejárat körül, kis csoportokban lépik át a bejáratot, behúzott szárnyal, szabadesésben zuhannak, és csak akkor terjesztik ki szárnyukat, amikor elérik a fészket. Ez a látvány igazi turistacsalogató, és egyre népszerűbb is a turisták körében!

Az extrém sportok kedvelői is felfedezték a helyszínt, a bázisugrás kedvelői előszeretettel járnak ide, ejtőernyő nélkül 12 másodpercig tart a zuhanás. Egy normálméretű hőlégballon is sikeresen navigált már át, és leszállt a barlang aljára. Visszafelé már nem ennyire könnyű, csörlővel elég tíz perc, de a hegymászóknak akár két órába is telhet!
A Fecskefészek barlang a természetkedvelők, és a turisták egyik kedvelt helye Mexikóban, megközelíteni viszonylag könnyű, egy ilyen barlangot megjárni viszont garantáltan életre szóló élmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése