2013. április 28., vasárnap

Franciaország:Montségur



A meredek sziklaszirt egy maroknyi katolikus lázadó utolsó erőssége volt. Egy dél-franciaországi ostrom 1244 márciusában véget vetett a katar eretnekmozgalomnak, amely a pápa és a francia király bosszúságára szakított a katolikus egyházzal.
A Languedoc-Roussillon vidékén emelkedő, 1200 méter magas sziklaszirten álló Montségur vára volt a katarok központja, utolsó erőssége és mintegy 500-600 ember otthona. A környező hegyekre és völgyekre pazar kilátást nyújtó, meredek sziklán magasodó vár bevehetetlennek tűnt; amikor a királyi csapatok 1243-ban megtámadták, a katarok tíz hónapig ellenálltak, mielőtt megadták magukat. Kérlelhetetlen választás elé állították őket; vagy megtagadják hitüket, vagy elevenen elégetik őket. Több mint kétszáz férfi és nő választotta azon a tavaszi napon a máglyahalált. A katar erődből mára mindössze a francia csapatok által emelt jelenlegi vár falain kívül elhelyezkedő néhány lakóház alapjai maradtak fenn. A vár vastag, zömök falai mintha a sziklából nőttek volna ki, magukba szíva a kietlen tájon az erős napfényt. Montségur faluból gyalogösvény vezet a várhoz. A vártoronyból körüljárhatjuk a falakat, és letekinthetünk a messze lent elterülő falucska háztetőire.
 
Utazás időzítése: Április-május, valamint szeptember-október a legalkalmasabb, hogy elkerüljük a nyári forróságot.
Utazás tervezése: Az Ariége vidékén, a Keleti-Pireneusokban lévő Montségur Lavanet-től 19 kilométerre délre fekszik. A legközelebbi nagyobb város Foix, Lavanet-től nyugatra. A Montségur faluból a hegycsúcsra vezető ösvény nagyon meredek, 35-40 percet vesz igénybe.
Júliusban és augusztusban naponta indul csoportos idegenvezetés, május-júniusban, illetve szeptemberben csak hétvégén és ünnepnapokon. A nyitvatartási idő változik.
Érdekességek:
- A Montségur lábánál lévő sztélé az egykori halotti máglya helyét jelzi.
- A sziklás talajon szanaszét hevernek a hegycsúcs alatt húzódó Roc de la Tour nevű teraszos fennsíkról a vár falára kilőtt lövedékek.
- A hegycsúcs közelében találhatók azoknak a lakóházaknak a romjai, amelyekből a családok az erőd falai mögé menekültek.
- Újkőkori szerszámokat is láthatunk a falu egytermes régészeti múzeumában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése