2013. április 28., vasárnap

Olaszország: A tenger madonnája (Madonna del Mare)



Szűz Máriát a tengerjárók pártfogójaként tisztelik a Ligur-tenger partjának kicsiny halászfalvaiban és öbleiben.
A Genovától keletre lévő településeken meglehetősen különböző módokon tisztelik Szűz Máriát. A takaros kis öböl partján megbúvó Zoagliban augusztusban az ünnepélyes szentmise után fáklyás menet indul a tengerpartra. A búvárok lemerülnek a tengervízbe a Madonna del Mare (a Tenger Madonnája) 9 méterrel a felszín alatt álló, bronzból készült szobrához, a többiek pedig apró lámpásokat helyeznek a vízre. Kissé távolabb, a földnyelven fekvő Sestri Levantében – a sellők legendás otthonában – nagymisével ünneplik a Madonna del Carminét (Kármel-hegyi Madonna). Ezt követően a templom ékköveivel tündöklő, szőlőfürtökkel díszített arany Madonnáját egyszerű, barna tunikába öltözött férfiak veszik körül az utcákon. A Szűzanyát a meghallgatott imádságok miatt tisztelik, amelyeket ékszerekkel, karikagyűrűvel és személyes emléktárgyakkal köszönnek meg. A nap végén tűzijáték zárja az eseményeket.

Utazás Időzítés: A júliusban és augusztusban tartott vallási ünnepségek gyakran nem szerepelnek az idegenforgalmi látványosságok között, ugyanis ezek elsősorban az adott település lakóit célozzák meg. A Tenger Madonnájának ünnepét augusztus 6-án este rendezik Zoagliban, a Mélység Krisztusát július utolsó szombatján ünneplik, a Kármel-hegyi Madonnát pedig július 16-án.
 
Utazás Tervezés: Szánjunk rá egy teljes napot. Ebédre foglaljunk asztalt egy helyi trattoriában (a családok itt költik el együtt az ünnepi lakomát). Sok liguriai település meredeken a hegyoldalba épült, így legjobb, ha a főúthoz közel parkolunk, majd lesétálunk az ünnepségnek otthont adó helységekbe. A Pisa-La Spezia-Genova útvonalon közlekedő vonatok a legtöbb településen megállnak, és praktikus alternatíváját kínálják a szűk utcákon fellelhető parkolóhelyek keresgélésének.

Érdekességek:
- Hasonló ünnepségek zajlanak végig a part mentén a nyár folyamán, a legtöbbet Szűz Mária, néhányat pedig Jézus tiszteletére rendeznek. Camogliban éjszakai szertartás keretében koszorút helyeznek el a könnyűbúvárok védőszentjének tekintett „Cristo degli abissi” (Mélység Krisztusa) víz alatti szobrán. A szertartást fáklyás csónakok felvonulása előzi meg.
- A Zoagliban sziklák és tengeri moszatok közepette álló Madonna kedvelt témája a víz alatti fényképeknek. Merüljünk le, és iratkozzunk be a település egyik víz alatti fényképezés tanfolyamára.
- Rapallóban tűzijátékversenyt szerveznek a rettentően hangos és füstös, mortaretti nevű hagyományos petárdák segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése