2013. április 28., vasárnap

Németország : A Háromkirályok ereklyetartója



Észak-Európa legnagyobb gótikus katedrálisában található a nyugati világ legnagyobb és leghíresebb ereklyetartója.


Lágy fénysugarak szűrődnek be a kölni dóm roppant méretű festett üvegablakain, földöntúli fényben fürdetve a Háromkirályok ereklyetartóját (Dreikönigsschrein). Az ékkövekkel gazdagon kirakott, aranyozott koporsó - amelyről úgy tartják, hogy a Jézus születése miatt Betlehembe utazó három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár földi maradványait rejti - ugyanolyan káprázatos, mint a szent ereklye elhelyezésére emelt gótikus katedrális. A mai zarándokok a dóm keleti végén álló oltár mögötti, 13. századi szentélyben tekinthetik meg az ereklyetartót. A Nicolas de Verdun flamand ötvös által 1190 körül készített, bazilika formájú remekmű 152 cm magas, 109 cm széles és 221 cm hosszú, elkészítése több mint négy évtizedig tartott. Az ereklyetartó első lapján látható három nagy ékkő a három napkeleti bölcs aranykoronás koponyájának helyét jelöli. Négy oldalának féldombormű alakjai Krisztus, a tizenkét apostol, valamint ószövetségi próféták életéből vett eseményeket jelenítenek meg. A középkori mesterek az áttört ötvösmunkával ékesített felületeket több mint ezer drágakővel és féldrágakővel, sokszínű rekeszzománccal és beágyazott zománccal, valamint kámeákkal díszítették; látható rajta az ereklyét 1164-ben Kölnbe hozó Rainald von Dassel érsek kámeája is.
 
Utazás időzítése: A dóm mindennap nyitva tart, bár a belépést a szertartások alatt korlátozzák. A szentélyt, ahol az ereklyetartó található, gyónások idején is bezárják.
Utazás tervezése: A legközelebbi nagyobb reptér Frankfurtban található, ahonnan gyorsvasút közlekedik Kölnbe, az utazás egy órát vesz idénybe.
 
Érdekességek:
- Figyeljük meg az ereklyetartó gondos kivitelezését, különösen a kiváló vésnöki munkát és a fémmegmunkálást.
- Az eredeti, fából készült ereklyetartó a dóm kincstárában látható a liturgikus viselet darabjai, kelyhek, keresztek és más vallási tárgyak közepette.
- Tekintsük meg Stefan Lochner 15. századi német festő "Háromkirályok imádása" című oltárképét.
- Vegyünk részt egy szentmisén, vagy egyszerűen csak üljünk csendben a főhajóban, hogy megcsodálhassuk a katedrális nagyszerűségét, illetve a lenyűgöző festett üvegablakokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése