2013. április 28., vasárnap

Ukrajna :Szataniv romos zsinagógája



A romos állapotban lévő, erődített zsinagóga a támadók ellen vívott régi csaták emlékét idézi.


A roppant méretű zsinagóga romjai néhány egyszerű házikó és sáros utcácska fölé magasodnak a nyugat-ukrajnai Szataniv városka szélén. Az omladozó kőfalakra buja indák kapaszkodnak fel, az elpusztult tető alatti mellvédet átlyuggató lőrések között facsemeték hajtanak ki. A 16. század végéről vagy a 17. század elejéről származó épület a kelet-európai erődített zsinagógák egyik legrégebbi példája.
Ezek a zsidókat és az egész lakosságot védő városi erődítmények részét képezték. Magas, íves ablakait bedeszkázták, az összedőléssel fenyegető, boltozatos mennyezet alatti barlangszerű szentély ma üresen áll. Az épület keleti fala azonban a zsinagóga hajdani szépségét idézi. Itt láthatók a barokk stílusú frigyszekrény maradványai: elegáns kőoszlopok szegélyezik az üres, boltíves fülkét, ahol a tórát tartották. Közöttük, ragyogó kék háttér előtt, két arany griffmadár fogja közre az áldásra emelt kezeket. Fölötte a hátsó lábukra emelkedő, begörbített farkú oroszlánok mintha mosolyognának, miközben diadalmasan a faragott Tízparancsolat fölé emelik a koronát.
Utazás időzítés: A zsinagóga és a temető szabadtéri látványosság, tehát szép időben keressük fel. A nyár a legideálisabb időszak, de a tavasz és az ősz is megfelelő.
Utazás Tervezés: Szánjunk egy teljes napot a kirándulásra, ugyanis Szataniv többórás autóútra fekszik Lvivtől és Csernyivcitől, az utak pedig rosszak. Fogadjunk fel egy helyi sofőrt vagy kísérőt, aki beszél ukránul, és el tudja olvasni a cirill betűs útjelző táblákat.
Érdekességek:
- Próbáljunk bejutni a romos szentélybe, vagy legalább annak ajtajáig, hogy szemügyre vehessük a frigyszekrény maradványait, amelyek ritka példái a zsinagóga belső terét egykor borító, gazdagon festett és faragott díszítéseknek.
- Az elhagyatott zsidó temető a 16. század közepéről származik. Keressük meg azt a három követ, amelyen a titokzatos három vadnyúl motívum látható, amelyek körben kergetik egymást, és a fülül összeér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése