2013. április 28., vasárnap

Franciaország : A párizsi Notre-Dame



Európa legnagyszerűbb gótikus katedrális Párizs szívében magasodik. Nehéz eldönteni, hogy a párizsi érsek székhelyének számító Notre-Dame melyik oldala árul el többet történetéből.

A masszív nyugati homlokzat irányából messziről tekintélyes erődnek, közelről pedig bonyolult gótikus faragványnak tűnik. A Szajna felől egy sokkal kidolgozottabb Notre-Dame magasodik a város első házainak otthont adó Ile de la Cité fölé: aprólékos kidolgozású gyámíveket, a katedrális hajóját és karzatát megtámasztó kőíveket láthatunk. A Szűz Máriának szentelt párizsi Notre-Dame építése 1163-ban kezdődött, és mintegy 1345-ig tartott. Kitűnő példája a francia gótika vertikális alapelvének, amely az egyre magasabb falakkal a tekinteteket a menny felé irányítja.
Az oszlopok karcsúbbak, az ívek csúcsosabbak lettek, hogy jobban elbírják a magasabb falak súlyát. A nagyobb felületű festett üvegablakokon beszűrődő több fény tiszteletet ébresztett a hívőkben. A Notre-Dame legrégebbi kapuján, a nyugati homlokzat déli folyosójának 13. század eleji Szent Anna-kapuján belépve a gótika minden korszakát végigkísérhetjük.

Utazás időzítése: A Notre-Dame naponta 7,45-től 18.45-ig tart nyitva. Szánjunk legalább 2 órát a katedrálisra, és érkezzünk korán, hogy elkerüljük a sorban állást. Gregorián énekeket a vasárnap 10 órai szentmisén hallhatunk. A kórus szombaton a 10.30-kor és 18.30-kor kezdődő szertartáson énekel. Ha a katedrális szentségét jobban meg akarjuk ragadni, ahogyan azt a letűnt korok hívői érezhették, hétfő délelőtt keressük fel, amikor a székeket takarítás céljából eltávolítják.
 
Utazás tervezése: A Notre-Dame Franciaország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetessége. A templom megérdemli a látogatók tiszteletét – a nők fedjék be a vállukat. A tornyokba egyszerre csak húsz fő kapaszkodhat fel. A tetejére vezető 387 apró lépcsőfok megmászását nem ajánljuk szívproblémákban vagy légzési nehézségben szenvedőknek. Érkezzünk korán, hogy elkerüljük a hosszas várakozást.

Érdekességek:
- Csodáljuk meg a déli rózsaablakot: 13 méteres átmérőjével ez Európa legnagyobb festett üvegablaka. Az ablaktáblákat 1939-ben biztonsági okokból eltávolították, majd a háború után visszahelyezték.
- A Notre-Dame két orgonájának egyike a legnagyobb Franciaországban. Különleges szertartások idején a déli torony Emánuel-harangja szólal meg.
- A történelem szerelmeseinek tetszeni fog a katedrálissal szemközti tér alatti régészeti múzeum, amely keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva.
- Úgy tartják, ha rálépünk a Notre-Dame előtti bronzcsillagra, az 1768-ban készült 0 kilométerkőre, még vissza fogunk térni Párizsba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése