2013. április 28., vasárnap

Spanyolország :Sagrada Família



A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni.

A Sagrada Família nyolc díszes tornyával a katalán főváros szimbóluma, egyben Antoni Gaudí leghíresebb alkotása. Az 1882-ben elkezdett katedrális volt Gaudí legnagyobb szenvedélye: több mint negyven éven át dolgozott rajta fáradhatatlanul, mégsem tudta befejezni. Az építkezés ma is az ő (átdolgozott) tervei alapján folyik. A Gaudí-rajongók és a zarándokok egyaránt felkeresik a katedrálist, hogy megcsodálják a nagyszabású építményt – és talán megdöbbenjenek rajta. A templom minden zugát áthatják a vallási ábrázolások. Az épületen kívül-belül aprólékosan megmunkált szobrok, hatalmas festett üvegablakok, valamint geometrikus alakzatok, illetve az organikus építészetre oly jellemző, a növény-és állatvilágot ábrázoló dekoratív részletek keverednek.
A különféle anyagok, mint a habarcs, a mozaik, a vas és a kő, fantasztikus és technikailag összetett mintákban egyesülnek. A három homlokzat közül kettő elkészült: a keleti Születés kapuja, valamint a nyugati Szenvedés kapuja. A főkapu a délre néző Feltámadás-homlokzaton lesz. Az előrehaladás a modern szerszámokkal is alig gyorsabb, mint Gaudí idejében, a templom elkészültét 2026-ra becsülik. Mikor megkérdezték, mikor lesz kész, Gaudí viccesen így felet: „A megrendelőm nem siet.”
 
Utazás időzítése: A bazilika áprilistól szeptemberig 9 és 20, októbertől márciusig 9 és 18 óra között tart nyitva.

Utazás tervezése: Szánjunk két-három órát a látogatásra. Felárért 45 perces csoportos idegenvezetésen is részt vehetünk (májustól októberig 11-17 óra között óránként, novembertől áprilisig csak délelőtt). Öltözzünk visszafogottan.

Érdekességek:
- Gaudí a Krisztus születésének szentelt Születés kapuját a spanyol polgárháború kitörése előtt, 1935-ben fejezte be.
- A kapuk lábánál álló teknősszobrok a világegyetem stabilitását jelképezik. A tengerhez közelebbi szobor egy tengeri teknőst, a hegyekhez közelebbi egy szárazföldi teknőst ábrázol.
- A tornyok tetején lévő falakra felkapaszkodva lélegzetelállító kilátás nyílik az egész épületegyüttesre és a városra.
- A 12 harangtorony (egyenlőre csak 8 áll) a tizenkét apostolt fogja megtestesíteni. A harangtornyok csúcsán lévő dupla pajzs aranykeresztjén az adott apostol nevének kezdőbetűje jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése