2013. április 28., vasárnap

Kalifornia (USA) :Big Sur



A San Franciscótól délre húzódó sziklás tengerpart régóta vonzza a szemlélődőket és a zarándokokat.

Van valami tipikusan kaliforniai abban, ahogyan a toronymagas, örökzöld mamutfenyők alatt egy dézsa forró vízben elmerülve a világegyetem dolgain tűnődünk, miközben hullámok csapkodják a közeli partot – mindezt pedig leginkább Big Sur-ben élvezhetjük. Az egyenesen a Csendes-óceánba bukó, meredek hegyek uralta, nagyrészt megközelíthetetlen partszakasz háborítatlan szépsége és vadregényes környezete már régóta vonzza a szerzeteseket és a művészeket.
Arthur Miller író szerint Big Sur „az a Kalifornia, amelyről az emberek évekkel ezelőtt álmodtak… a világnak az az arculata, amelyet a Teremtő elképzelt”. Az indiánok a környék számos meleg forrásában kerestek gyógyulást. A spirituális tanok világhírű központja, az Esalen Institute egy ilyen forrás mentén jött létre, és olyan híres New Age-követőket vonzott, mint Carlos Castenada vagy a Beatles. A környék szellemi kínálatát egy bencés kolostor és egy zen központ egészíti ki. A partvidéket felkeresők számára a Big Sur félreeső strandjain partra vetett tárgyak felkutatása is katartikus élmény.
 
Utazás Időzítése: A legjobb időszak az ősz, amikor a vénasszonyok nyara kék égbolttal és kellemes meleg idővel köszönt be. A tavasz kissé csapadékos, a nyár ködös, a tél pedig hideg és szeles lehet.
Utazás Tervezése: Két-három nap alatt magunkba szívhatjuk Big Sur hangulatát. Legészakibb pontja, Carmel, San Franciscótól 210 kilométerre délre található. Bármikor látogatunk is ide, hozzunk széldzsekit, pulóvert és strapabíró túrabakancsot. Bár a strandok hívogatóak, az uralkodó áramlat Alaszkából indul, és a víz melegítő öltözet nélkül túl hideg. A legtöbb állami parkban van táborhely.
Érdekességek:
- A Pfeiffer Állami Park csodálatos. A Pfeiffer Big Sur az örökzöld mamutfenyőket és a Big Sur folyó mentén élő vadvilágot óvja. A Julia Pfeiffer Burns Állami Park szaggatott partvonalat ölel fel, ahol vízesések zuhannak a tengerbe, és szürke bálnák ficánkolnak a part mentén.
- Kalifornia egyik legvadregényesebb tája a 64750 hektáros Ventana Wilderness természeti rezervátum, amely a part közelében álló csipkézett hegyeken terül el.
- Az 1962-ben alapított Esalen Institute, az alternatív gondolatok nonprofit központja évente ötszáznál is több műhelyt, tanfolyamot, szemináriumot és lelkigyakorlatot kínál a tudományágak széles skáláján, a jógától és meditációtól kezdve a tudományig és a művészetig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése