2013. április 28., vasárnap

New York (USA) : Ground Zero



Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén.


Bár manapság olyan, mint bármely más építkezés, a Világkereskedelmi Központ korábbi helyszíne az Egyesült Államok legszentebb helye. Sokak számára örökre megváltozott a világ, amikor 2001. szeptember 11-én 2980 ember halt meg itt az USA-t az amerikai földrészen ért első külföldi támadás során. Az al-Kaida terrorszervezet által kitervelt öngyilkos merénylet során két eltérített amerikai utasszállító csapódott be a város két legmagasabb tornyába; a keletkező óriási hőtől az épületek fémváza megolvadt, és a tornyok összeomlottak.
Az ikertornyok egykori helyén épül ma a város legmagasabb, 541 méter magas épületének szánt, új Szabadság tornya, három másik irodatorony, valamint a National September 11 Memorial & Museum. Utóbbi a múzeum épületét, lezúduló vízesésekkel ékesített két tükörmedencét, valamint egy több mint 300 tölgyfából álló, elmélkedésére alkalmas területet – erdős oázis a városban – foglal magában. Az 50 tagállam, 30 külföldi ország, valamint rengeteg magánszemély és szervezet adományaiból 2008-ra több mint 325 millió dollár gyűlt össze az épületegyüttes kialakításához szükséges 350 millió dollárból. Az ikertornyok helyétől nem messze lévő Tribute WTC látogatóközpont kirándulásokat, kiállításokat és programokat kínál azoknak a látogatóknak, akik meg akarják érteni a 9/11-ként ismert nap eseményeit, összehozva őket az eseményeket átélt emberekkel. Ezt az áldozatok családtagjai által megalakított September 11th Families’ Association végzi.
 
Utazás időzítése: A helyszín és a 120’ Liberty Street alatt található Tribute WTC látogatóközpont egész évben nyitva van. A látogatóközpont nyitva tartása: hétfő, szerda-szombat 10-18, kedd 12-18, vasárnap 12-17 óra között. Szánjunk legalább két órát a látogatóközpontra és a helyszínre.

Utazás tervezése: A látogatóközpont vasárnaptól péntekig 11, 13 és 15 órakor, szombaton pedig 11-15 óra között óránként indít idegenvezetést.
 
Érdekességek:
- A 9/11 túlélői által vezetett séták során megindító élmények közepette élhetjük át a nap és az azt követő időszak eseményeit.
- Az épület helye körül kialakított sétányról áttekinthetjük a hatalmas területet.
- A Tribute WTC látogatóközpont öt galériája a Világkereskedelmi Központ történetét követi nyomon fényképek, filmek, tárgyak és feljegyzések alapján építésétől kezdve napjainkig.

- Fritz Koenig alkotása, a globális béke szimbólumaként egykor az ikertornyok között álló "Földgömb" a terrortámadás pusztításának tanúja, egyben az áldozatok emlékműve. A 4,6 méter átmérőjű, több mint 2 tonnás bronzszobrot a lehulló törmelék rongálta meg. A Nulladik szinttől néhány háztömbnyire fekvő Battery Parkba szállították, és a támadás első évfordulóján örökmécsest gyújtottak mellette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése