2013. április 28., vasárnap

Új-Mexikó:Szent István ünnepe



A káprázatos tájon fekvő ősi pueblóban tartott ünnepség bepillantást enged az évszázados hagyományok rejtélyeibe.

Úgy tartják, Acoma népét az ősök vezették a113 métermagas homokkő fennsík tetején emelt "Égi városba". Városukat a Haak'u, azaz 'előkészített hely' névvel illették. A mai Új-Mexikó területén átutazva az acomák folyton városuk nevét ismételgették, és amikor a visszhang felelt a kiáltásukra, letelepedtek a sorsuk által rendelt helyen. Bár elszenvedték a spanyol gyarmati uralmat, megőrizték a hitet őseik szellemvilágában. Bizonyos katolikus szokásokat azonban átvettek. Szeptember 2-án megszólalnak a San Esteban del Rey (Szent István) missziós templom harangjai védőszentjük ünnepnapján. A mise után az acomák a szent képmását a főtérre viszik. Ezután zene és tánc veszi kezdetét, amely a táj, a vadvilág és a környezet különböző aspektusait jeleníti meg. A látogatók számára az ünnepség az ősi hiedelmek és a katolikus ünnepek ritka keverékét mutatja. Ne kérdezzünk rá, csak merüljünk el az itteni életmódban.
 
Utazás időzítése: Szeptember 2., a pontos időpontot a vallási vezetés határozza meg. Hívjuk fel a Haak'u Múzeumot, hogy mikorra érkezzünk. Szánjunk két napot Acoma felfedezésére.

Utazás tervezése: Acome Albuquerque-től 45 percnyire nyugatra fekszik. Térjünk le az I-40-es útról a 102-es kijáraton, majd kövessük a Haak'u Múzeum és a völgyben álló Sky City Kulturális központ felé mutató jelzést. A központból indulnak a pueblóba irányuló szervezett kirándulások. Fényképezéshez engedélyt kell kérnünk. Tilosak a videokamerák és a fényképállványok. A misszió és a temető területén tilos a fényképezés.
 
Érdekességek:
- A masszív, kőből és sártéglából emelt missziós templom nagyszerű teret ölel körbe, amelyet a szépséget szimbolizáló papagájok, az alapvető élelmiszert jelentő kukorica és a föld színének megfelelő rózsaszín árnyalatok ékesítenek.
- A homokkő fennsíkról ragyogó kilátás nyílik minden irányba. Az út megépítése előtt a falu lakói elsősorban az eredeti, kézzel kivájt ösvényen át közelítették meg a falut.
- A lenti völgyben álló Haak'u Múzeum állandó és időszakos kiállítások keretében mutatja be az acomák történetét és művészetét. Csodálatos, geometrikus alakzatokkal díszített cserépedényeket is láthatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése