2013. április 28., vasárnap

Peru: Az inkák szent völgye



Az Urumbamba folyó termékeny völgyön folyik keresztül, amelyet inka erődök és templomok romjai tarkítanak.

Az Urubamba folyó az inka fővárostól, Cuzcótól északra, a Machu Picchu közelében, a Fehér-hegy lábánál elterülő völgy rétjeit szeli át. A pompás, teraszos lejtők ívét inka erődök romjai pettyezik, fejünk felett kondorkeselyűk köröznek. Az inkák szentnek tartották a számukra nagy jelentőséggel bíró folyót és a völgyet egyaránt. A Cuzcónál mintegy 600 méterrel alacsonyabban fekvő völgy melegebb, mérsékelt éghajlata, számos folyója, patakja, valamint gazdag talaja miatt az Inka birodalom éléskamrája volt. Nagy mennyiségben termett itt kukorica, burgonya, gyümölcs és zöldség.
A völgy déli végénél álló Pisac nevű településen hatalmas inka lakások, teraszok és rituális építmények maradványait találták meg. A főtértől gyalogösvény vezet a város felett magasodó romos erődhöz. A völgy északi részén, Ollantaytambo falu fölött egy hatalmas erődítmény romjai láthatók, amelyek teraszai és templomai meredek sziklafalon emelkednek. Ollantaytambo az eredeti inka településre épült, a régi lakótömbök némelyike nagyrészt érintetlen maradt.
Utazás időzítése: Április-május vagy október-november a legalkalmasabb. A júniustól szeptemberig tartó főidényben a vidék túlzsúfolt lehet. Kerüljük az esős évszakot (december-március).
Utazás tervezése: A völgy Cuzcótól 24 kilométerre északkeletre nyílik. Jó a buszközlekedés. Bár Cuzcóból sok utazásszervező kínál egynapos utakat a szent völgybe, töltsünk el legalább egy éjszakát a vidéken. A szállodák és egyéb szálláshelyek meglehetősen egyszerűek, ám a legtöbb tiszta és meleg. Cuzcóban válthatunk 10 napra érvényes turistajegyet is, amely számos helyszín megtekintését teszi lehetővé Cuzcóban és a völgyben. Az éjszakák nagyon hidegek lehetnek, vigyünk magunkkal meleg ruhát.
Érdekességek:
- Fedezzük fel Ollantaytambo roppant méretű erődjét, ahol felkereshetjük a Nap-templomot és a Hold-templomot, illetve a rituális Hercegnő fürdőt.
- Csodáljuk meg a káprázatos kilátást és az ősi inka mesterek kőfaragó ügyességét a Pisac felett emelkedő erődben. A városkában minden vasárnap kézműves-vásárt tartanak.
- Chincheróban az inka előzményekre épült, apró, 17. századi templomot a cuzcói iskola festményei és falfreskói ékesítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése