2013. április 28., vasárnap

Dél-Dakota (USA) :Wounded Knee



A prérin fújó szél és a füves puszta őrzi a lakota nép és egy hideg téli reggel tragédiájának emléket.

Nagyláb törzsfőnök, Fenséges Sólyom, Sötét Medve és Hosszú Bika neve vezeti azt a hosszú listát, amelyet egy magányos dombon emelkedő, egyszerű, kőből készült emlékmű négy oldalába véstek. A Wounded Knee (Sebesült térd) néven ismert helyen mészároltak le 1890 december 29-én egy csapatnyi lakota indiánt. A 7. lovasezred által üldözött, háromszáz tagú törzs badlandsi otthonából menekült a prérin keresztül. Itt a Pine Ridge Rezervátum területén szerettek volna letelepedni, hogy békében űzhessék őseik életmódját. Ehelyett a hadsereg körülvette és fegyvereik átadására kényszerített őket. A fegyverek utáni kutatás hosszúra nyúlt, végül az egyik puska elsült, ez vezetett a vérontáshoz. Napjainkban kicsiny temető jelzi a helyet, ahol a törzs nagy része elpusztult a gyakran az utolsó indián háborúnak nevezett eseményben. A helyszín lenyűgözősége hatalmas méretében rejlik. A szélben hullámzó fűtenger a látóhatárba vész a kék ég alatt, amely mintha az itt meggyilkoltak kiáltásait, énekeit és imádságait visszahangozná.
Utazás időzítése: A Wonded Knee Museum május végétől október elejéig mindennap nyitva tart.
 
Utazás tervezése: A hőmérséklet gyakran meghaladja a 38 °C-ot, és általában száraz. Az időjárás azonban gyorsan megváltozhat, a hőmérséklet jelentősen süllyedhet, és hirtelen viharok alakulhatnak ki. A Pine Ridge Rezervátumba látogatva öltözzünk rétegesen, húzzunk strapabíró bakancsot, vigyünk magunkkal fényvédő krémet és vizet. A Rapid Citytől 89 kilométerre keletre fekvő Wall városkában álló Wounded Knee Museumban tájékozódhatunk a mészárlás helyszínéről. Korán reggel indulva egy nap elegendő a múzeum kényelmes megtekintésére, egy ebédre Wall városkában, majd a Wounded Knee felkeresésére.

Érdekeségek:
- A Wounded Knee Museumban a szörnyű napot bemutató eredeti fényképeket és a mészárlás helyszínének modelljét is láthatjuk, majd elolvashatjuk a szemtanuk beszámolóit és az eseménnyel kapcsolatos modern újságkivágásokat. Hallgassuk meg a vérontást túlélő harcos, Harmatos Szakáll magnóra felvett hangját.
- Figyeljük meg ma is a dombon álló, négy óriási Hotchkiss löveget. A katonák válogatás nélkül lőttek velük az indiánok táborára.
- A Wall Drug Store 1639 óta tömérdek látogatót vonz feltűnő hirdetőtábláival és ingyen kínált hideg ivóvizével. Az élvezetes, giccses bevásárló utca ma Wall 800 lakosának egyharmadát foglalkoztatja, évente kétmillió turista keresi fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése