2013. április 28., vasárnap

A Bahamák leghíresebb fesztiválja a Junkanoo!



A Junkanoo az egyik leghíresebb karnevál a Bahamákon, amely egy évben kétszer kerül megrendezésre, egyszer karácsony másnapján majd újra megismétlik újév első napján.

A Junkanoo mindössze hat órán keresztül tart, hajnali két órakor kezdődik, és reggel 8 órakor már vége is van. A korai kezdés oka, hogy hagyomány szerint csak így hozza el a mulatság a fényt a sziget csoportra.
A karnevál időpontja tehát december 26 és január 1, és több mint 300000 ember vesz részt ezeken a táncos zenés mulatságokon.
A felvonulás a főváros (Nassau) központjából indul, ahol baráti társaságokból, családokból összeállt csoportok, és a nagy tánccsoportok mérik össze tudásukat. A színes hatalmas jelmezek sokasága végig vonul a főutcán, miközben zenekarok kísérik őket. A leglátványosabb felvonulás kétségkívül a népes Nassauban látható, de nagyon élvezetes a Bahamák szigetcsoport többi szigetén is, mint például a Grand Bahamán, Biminin, Abacon, vagy Eleutherán.
A Junkanoo emlékeztet  New Orleans és Rio de Janeiro karneváljaira, de mégis más, ilyen csak a Bahamákon létezik, sehol máshol! Akik részt vesznek a fesztiválon, egy egész éven át titokban gyakorolják a táncot, a mozdulatokat, és tervezik a jelmezt, hiszen a fesztivál végén mind a jelmezt mind a táncot díjazzák.

A Junkanoo gyökere a 16. századba vezethető vissza, amikor is az Afrikából származó rabszolgák, akik a helyi ültetvényeken dolgoztak, a karácsonyt, majd az újévet, egy zenés mulatsággal ünnepelték meg, családjukkal együtt. A zene mellé a tánchoz mindenféle ijesztő jelmezt is felhúztak, majd ezekben járták be az egész szigetet.

Ma már turistákat is vonz egy furcsa, rövid, de annál színesebb karnevál, amely több helyszínen is megrendezésre kerül évente kétszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése