2013. április 28., vasárnap

Íme az Ördög-hegy és a világ legmagasabb vízesése!



Dél-Amerikában, Venezuelában, a Canaima Nemzeti Parkban található a Salto Angel vízesés, amely a világ legmagasabb vízesése. A 979 méter (!) magas vízesés Földünk egyik legszebb természeti csodája!
A vízesés egy lapos tetejű hegyről, az Auyan-tepuiról zuhan alá, a Churun folyóból, az Ördög szurdokba. Mielőtt leérne megszakítás nélkül 807 métert zuhan, majd egy sziklán átcsapva további 172 métert! Sokszor a vizet szétszórja a szél a nagy magasságban, és kavargó permetté változtatja.
A bennszülöttek előtt ismert volt a vízesés, de a nagyvilág számára csak 1949-ben lett ismert. Ekkor egy expedíciót indítottak a vízesés és környéke feltérképezésére, melyet az 1935-ben felette átrepülő amerikai pilóta, James Angel elmondása alapján ismertek meg. Angel állította, hogy felfedezte a világ legnagyobb vízesését, miközben gazdag aranyhozamú folyó után kutatott. A helyet végül róla nevezték el.

A szárazföldi expedíció Ruth Robertson vezetésével motoros kenukon közelítette meg a vízesést, melyet megmérve megállapították, hogy csaknem 18-szor magasabb, mint a Niagara vízesés! Az Angel-vízesést ma sem könnyű megközelíteni, mivel közút nem vezet a vízesés közvetlen közelébe. A mára Venezuela egyik legnagyobb turisztikai látványosságává vált vízesést legkönnyebben kishajóról, vagy kisrepülőről lehet megszemlélni. Hajóval a Venezuelai Canaimaból indulva nagyjából egy nap alatt érhető el.

Földünk egyik kevéssé ismert táján található a Guyanai-hegyvidék. Nagy részét trópusi őserdő borítja, az évezredek alatt lezúduló hatalmas esőzések táblahegyeket alakítottak ki. A táblahegyek tetejét szavanna növényzet tarkítja.


Az egyik ilyen táblahegy tetején óriási, mintegy 770 négyzetkilométer nagyságú fennsík terül el, melynek repedéseibe, hasadékaiba nagy mennyiségű csapadék jut, ez táplálja a vízesést. A lenyűgöző erejű vízesést ezért leginkább a nagyobb csapadékhozamú nyári hónapokban érdemes meglátogatni, áprilistól egészen szeptemberig.
Ha valaha is lesz lehetőségünk eljutni ide, ne hagyjuk ki, életünk egyik legnagyobb élménye lehet az Angel-vízesés káprázatos zuhatagának megtekintése. Ma már számtalan európai utazási ügynökség, köztük magyar irodák kínálatában is szerepel Salto Angel (Kerekupai-Merú), az Ördög Hegy (Auyan Tepuí), és természetesen a Canaimai Nemzeti Park turista látogatása.
Látogassuk meg hát (ha tehetjük), a helyi (tepui) indiánok legendáinak helyszínét, az Istenek lakhelyét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése